تصاویر بخش بسیار مهمی از قسمت قابل نمایش از هر وب سایت را تشکیل می دهند و میزان حجم , کیفیت , و نوع آنها تاثیر قابل ملاحظه ای در استاندارد بودن و جذابیت هر چه بیشتر یک وب سایت دارد.
در اینجا سه فرمت اصلی تصاویر مورد استقاده در وب و نحوه و زمان استفاده از هر کدام را بررسی می کنیم.
GIF
این فرمت مشخص کنندهٔ تصاویر گرافیکی ثابت یا متحرک است. این نام کوتاه شده Graphics Interchange Format که مفهوم لغوی آن در زبان فارسی قالب مبادلهٔ گرافیک است. این قالب گرافیکی توسط شرکت CompuServe در سال 1987 میلادی معرفی شده است و امروزه به طور گسترده در وب مورد استفاده قرار میگیرد.
در این فرمت تصویری از تکنیک LZW (Lempel-Ziv-Welch) برای فشرده سازی تصاویر استفاده می شود که یک تکنیک فشرده سازی ( Lossless compression ) است.تعداد رنگهای مورد استفاده در این فرمت با توجه به 8 bit بودن آن 256 رنگ است که یک بازه رنگ نسبتا محدود برای استفاده در اختیار شما قرار میدهد .این 256 رنگ از یک محدوده رنگ بزرگتر (24 bits: 8 red, 8 green, 8 blue) با 16,777,216 رنگ انتخاب می شود. ( با توجه به ترکیب رنگ و نوع تصویر ) به دلیل محدودیت تعداد رنگ ها ازاین فرمت برای تصاویری با تعداد رنگ کمتر از 256 استفاده میشود .برای تصاویر دیجیتال و یا تصاویر دارای Gradiant از این فرمت استفاده نکنید . زیرا به دلیل محدودیت تعداد رنگها باعث کم کیفیت و نامرتب شدن تصاویر شما خواهد شد.
این فرمت برای تصاویرخطی ، عناصر با لبه های تیز و تعداد رنگ محدود بسیار مناسب است . ( مانند لوگوهایی با چند رنگ و لبه های تیز، خطوط و نمودارها )
یکی از قابلیت های مهم این فرمت تصویری قابلیت ساخت تصاویر متحرک است. می توانید با استفاده از نرم افزارهای ویرایش تصاویر مانند Photoshop و یا نرم افزارهایی که برای ساخت تصاویر متحرک با فرمت GIF برنامه ریزی شده اند ، برای ساخت تصاویر متحرک ساده خود استفاده کنید. ( Animated gif )
JPG
استاندارد مورد استفاده برای فشرده سازی تصاویر که نام آن ، کوتاه شده Joint Photographic Experts Group ، نام سازمان ایجاد کننده این استاندارد در سال 1992 است.
از این استاندارد بیشتر برای ذخیره سازی تصاویر دیجیتال و تصاویری که با استفاده از دوربین های عکاسی گرفته شده است ( که دارای میلیونها رنگ هستند ) استفاده می شود. این استاندارد به شما اجازه میدهد با مقداری تغییر در خصوصیات به حجم مناسبی برای انتشار در محیط وب برسید.تکنیک فشرده سازی تصاویر در این فرمت ( Lossy Compression ) است به این معنی که پس از تغییر خصوصیات برای فشرده سازی تصاویر ، کیفیت گذشته تصاویر از دست خواهد رفت و به کیفیت پایین تری از تصاویر خواهیم رسید بنا براین در تغییر خصوصیات با استفاده از این استاندارد دقت نمائید. در استفاده از این استاندارد برای تصاویری همراه با متن ، الگوها و سطوح با لبه های تیز بسیار دقت کنید . زیرا کم کردن خصوصیات به میزان زیاد باعث بهم ریختگی در لبه های متن و سطوح میشود.
با کمی تمرین و تجربه میزان مناسب تغییر در این خصوصیات را درک خواهید کرد و می توانید به طور مناسب از آن استفاده نمائید.میتوانید از نرم افزارهای ویرایش تصاویر مانند Photoshop ( گزینه Save for web در منوی File ) برای تغییر در خصوصیات تصاویر استفاده نمائید.
PNG
نام آن کوتاه شده کلمه Portable Network Graphics است که در سال 1996 به عنوان جایگزینی پیشرفته تر و مناسب برای GIF (Graphics Interchange Format) به وجود آمد.
PNG از محدوده رنگ 24-bit RGB or 32-bit RGBA و همچنین Grayscale ( همراه و یا بدون alpha channel ) پشتیبانی می کند.PNG فرمتی است که برای انتشار در محیط وب به وجود آمده است و برای کارهای چاپی مورد استفاده قرار نمی گیرد و به همین دلیل از محدوده رنگ فایلهای چاپی نیز ( CMYK ) پشتیبانی نمی کند. یکی از خصوصیات جذاب این فرمت تصویر برای طراحان و توسعه دهندگان وب خاصیت alpha channel آن می باشد که موجب ایجاد تصاویر Transparent ( زمینه شفاف ) می شود.
از دیگر خصوصیات موجود در فرمت های GIF و PNG (Lossless compression ) از دست ندادن کیفیت ظاهری پس از فشرده سازی تصویر است ( بر خلاف استاندارد JPEG )
در فرمت PNG از تکنولوژی ( ZLib ) برای فشرده سازی تصاویر استفاده میشود که کارآمد تر از تکنیک فشرده سازی در GIF است (LZW ) دونوع متفاوت از فرمت PNG با کیفیت متفاوت در صفحات وب مورد استفاده قرار میگیرند.
PNG8 (8-bit) ازنظر محدودیت رنگ مانند .gif است (256 رنگ حداکثر) ، اما میتوان از خاصیت alpha channel آنها برای ایجاد تصاویر شفاف استفاده نمود.
PNG24 (24-bit) اجازه استفاده از بازه بیشتری از رنگها را به شما میدهد.
متاسفانه در حال حاضر تعدادی از مرورگرها به صورت کامل و مناسب از این فرمت تصویر پشتیبانی نمی کنند و این موضوع مشکلات بسیاری را برای طراحان وب به وجود آورده است. اما استفاده از این فرمت کاملا جایگاه خود را پیدا نموده است و در نهایت تمامی مرورگرها مجبور به پشتیبانی از این فرمت خواهند شد . البته راه های خاصی برای نمایش صحیح این فرمت در مرورگرهای قدیمی که از این فرمت پشتیبانی نمیکنند وجود دارد.
استفاده از این فرمت برای ذخیره سازی تصاویری با کیفیت بالا و اندازه کوچک بسیار مناسب است . مانند لوگوهایی با تعداد رنگ زیاد و لبه های گرد ، یا آیکون ها در سایز های کوچک .
بهینه سازی تصاویر برای انتشار در محیط وب
در اینجا سعی خواهیم کرد به طور عملی تفاوت ما بین فرمت تصاویر و نحوه کار با آنها را توضیح دهیم. برای این کار ما از نرم افزار فتوشاپ استفاده خواهیم کرد و در زیر مراحل انجام کار را ملاحظه می کنید.
پس از باز کردن تصویر مورد نظر در محیط فتوشاپ از منوی file گزینه Save For Web را انتخاب نمائید.
پس از باز شدن پنجره مخصوص برای ذخیره تصاویر برای انتشار در محیط وب فرمت تصویر مورد نظر را انتخاب نمائید.
به طور مثال برای فرمت JPG می توانید با افزایش یا کاهش درصد کیفیت به حجم و کیفیت مورد نظر خود برسید
در تصویر بالا ، ذخیره سازی تصاویر با استفاده از درصد کیفیت های مختلف را ملاحظه می فرمائید.
تفاوت در ذخیر سازی با استفاده از دو فرمت GIF و JPG
ملاحظه می کنید که پس از ذخیره سازی با استفاده از فرمت PNG سایز تصویر بدون تغییر چشمگیری در کیفیت تصویر افزایش پیدا کرده است. بهترین گزینه می تواند فرمت JPG با کیفیت 50 درصد باشد
با استناد به تصویر بالا ملاحظه میکنید که فرمت GIF برای ذخیره سازی تصاویری شامل نوشته ها و خطوط صاف بهتر از JPG عمل میکند
در تصاویر بالا تفاوت میان تصاویر با پس زمینه های شفاف را در فرمت های مختلف ملاحظه می فرمائید. همانطور که ملاحظه می کنید برای ذخیره تصاویر با پس زمینه شفاف بهترین گزینه می تواند PNG 24bit باشد . در مورد تصاویری با لبه های گرد و پس زمینه شفاف می توان از فرمت های GIF و PNG 8 bit هم استفاده نمود
صالح
5 January 2011
عالی بود
شاد و پیروز باشید
امیر سروری
16 January 2011
ممنون صالح جان ، لطف دارید.
زیباترین ، سوشیال نتورک و بوکمارکینگ ایرانی
7 January 2011
سلام
واقعا ممنون
آموزنده بود.
Ali Aghdam
16 January 2011
بسیار مفید، بسیار
Moham2ad
6 February 2011
ممنون!
مسعود
7 February 2011
ممنون امیر جان !
امیر سروری
8 February 2011
ali , مسعود و mohamad @ خواهش میکنم
سعید
19 September 2011
ممنون .زیبا بود
کرل دیزاین
1 September 2012
خیلی مفید و آموزنده بود
منبع این مطلب رو اگه میشه ذکر کنید!
ترجمه ش رو خودتون انجام دادین ؟
امیر سروری
1 September 2012
بله امیر عزیز این مطلب رو من خودم تقریبا یک سال و خورده ای پیش نوشتم با استفاده از منابع انگلیسی متنوع ! چطور فکر کردین که من مطلبی رو کپی کردم! آیا جای دیگه ای دیدین ؟ ممکنه البته دوستان دیگه ای این لطف رو به ما داشتن و مطلبمون رو کپی کرده باشن ;-)
کرل دیزاین
1 September 2012
نه دوست عزیز منظورم این نبود که کپی کردین
میخواستم بگم که اگه اگه ترجمه کردین منبع رو ذکر میکردین. همین.
موفق باشی
امیر سروری
3 September 2012
ممنون امیر عزیز ، حالا از شانس خوبم این مطلب رو خودم از منابع ختلف خوندم و برآیندش رو نوشتم :-) چشم در مورد ترجمه ها هم سعی میکنیم منابع رو ذکر کنیم ;-) در هر صورت ممنون از توجهت و امیدوارم شما هم موفق باشی
amirali
7 December 2012
مممنون
بتن
6 May 2013
عالی بود
ققنوس
30 May 2013
دوست عزیز خیلی توپ بود ایوللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللل
HoSsEin
30 August 2013
کلی از وبسایتتون چیز یاد گرفتم :D
دستتون درد نکنه ;)
علی حاجیلویی
14 December 2013
با سپاس از مطالب خوب شما..
اما ای کاش از فرمت svg هم که این روزا توی وب بحثش داغ هست می نوشتید..
موفق باشید..
مدل لباس
3 September 2014
باسلام ممنون عالی ومفیدبود
دوست
17 June 2016
بسیار عالی بود
ati
1 January 2018
سلام مطالبتون واقعا آموزنده و مفید بود …
فقط کاش آموزش asp.net رو هم میذاشتین!