در این نوشته سعی خواهیم کرد با مفهوم Grid یا شبکه در طراحی وب سایت آشنا شویم و به اهمیت آن در چینش محتوای وب سایت ( Web Design Alignment ) بپردازیم .
تعادل ( Balance )
یکی از مهم ترین اصول در طراحی ، وجود تعادل ( Balance ) است . بالانس ، تعادل ، توزیع متناسب اجزاء سنگین و سبک در یک صفحه است . منظور از سنگینی و سبکی در اینجا ماهیت سنگین و سبک اجزاء هستند به طوری که اجزاء بزرگتر و تیره تر بسیار سنگین تر و اجزاء کوچکتر و روشن تر سبکتر به نظر می رسند. قانون تعادل به ما نشان میدهد چگونه یک صفحه همراه با تعادل را داشته باشیم .
یکی از ساده ترین و اصولی ترین روشها برای ایجاد تعادل در طراحی استفاده از شبکه ( Grid ) برای ایجاد یک تعادل و چینش متوازن و متناسب (alignment ) در طراحی است .
مخاطبان و بازدید کنندگان صفحات وب می توانند این خطوط را درک کنند و با چشم خود امتداد این خطوط را در صفحات وب سایت دنبال می کنند ، البته بدون اینکه خطوط قابل رویتی در صفحات وب سایت شما موجود باشد.
استفاده از این خطوط شبکه ( Grid ) با توجه به ماهیت چهار گوش صفحات وب در تعادل و طراحی صفحات وب بسیار موثر و کاربردیست.برای درک مفهوم چینش متوازن و متناسب در طراحی وب سایت تصاویر زیر را بادقت مورد بررسی قرار دهید.
در هر دو تصویر از اجزاء یکسانی استفاده شده است ، اما به نظر می رسد گردش چشم در تصویر بالا بسیار راحت تر صورت می گیرد و مخاطب الگوی خاصی را در تصویر بالا پیدا می کند و ارتباط بهتری را با آن بر قرار خواهد کرد.
در تصویر پایین نشانی از وجود پیوستگی و یا تعادل که هر یک از اصول اولیه در طراحی وب سایت هستند دیده نمی شود و تنها به نظر می رسد تعدادی عنصر چهار گوش به صورت نا مرتب در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. مخاطب در این تصویر الگوی خاصی را درک نخواهد کرد و ارتباط موثری با این تصویر برقرار نمی کند.جالب است بدانید چشمان ما پس از دیدن یک تصویر به سرعت ( در کسری از ثانیه ) به دنبال پیدا کردن یک ریتم ، پیوستگی یا الگوی خاص در تصویر می گردد . استفاده از این تکنیک می تواند در کمتر کردن این زمان و همچنین ایجاد ارتباط موثر بین وب سایت و مخاطب کمک بسزایی داشته باشد .استفاده از اجزاء به صورت به هم ریخته و یا بدون الگو کاربردهای بسیاری برای ایجاد ریتم ، در طبیعت ، هنر و طراحی دارد ، اما به هیچ عنوان استفاده از این روش برای ایجاد ریتم در طراحی وب سایت ، برای سازماندهی و ارائه اطلاعات توصیه نمی شود.
ماهیت وب سایت به طور معمول ماهیت اطلاع رسانی است و برای ارائه هر چه بهتر اطلاعات نیاز به طبقه بندی و چینش صحیح و مناسب اطلاعات است .
چگونه از شبکه ( Grid ) در طراحی وب سایت استفاده کنیم ؟
اهمیت استفاده از شبکه ها در طراحی وب سایت در بین طراحان بسیار گسترش یافته و استاندارد های متفاوتی برای استقاده از این تکنیک به وجود آمده است.
طراحان وب سایت با کمک و استفاده از این شبکه ها به راحتی ساختار ( layout ) وب سایت خود را طراحی می کنند، بدون اینکه نگرانی نسبت به ایجاد نا هماهنگی و بر هم خوردن چینش (alignment ) در ساختار ) layout ) وب سایت خود داشته باشند .
یکی از استانداردهای مورد استفاده در طراحی وب سایت با استفاده از شبکه ( Grid ) ، شبکه 960px است .این شبکه بر مبنای عرض استاندارد 960px برای طراحی وب سایت ، طراحی شده است .
با استفاده از این سیستم می توان به ساختارهای 12 ستون ، 16 ستون و 24 ستون رسید
( 24-column , 16-column , 12-column )
می توانید تمامی اجزاء تشکیل دهنده وب سایت خود را مانند ( Side Bar , Header , Content , Footer ) با استفاده از این سیستم طراحی کنید ، کاربرد margin ها و Padding ها با استفاده از این سیستم بسیار راحت و ساده است .
در تصویر زیر می توانید نمونه از layout ساخته شده با استفاده از سیستم شبکه را ملاحظه نمائید . با استفاده از این سیستم اندازه گذاری ها ، margin و padding به راحتی قابل محاسبه است ، و درصد اشتباهات بسیار پایین.
در صورت استفاده مناسب از این سیستم می توانید بهره وری خود را در طراحی وب سایت بسیار افزایش دهید
می توانید شبکه تهیه شده با استفاده از این استاندارد را برای طراحی در محیط فتوشاپ دانلود کنید .
24-column , 16-column , 12-column
Ali Aghdam
16 January 2011
ایده ی خوبی است حتما از آن استفاده خواهم کرد ولی بهتر بود به قسمت دوم یعنی نحوه استفاده کردن از Grid بیشتر توضیح میدادید به نظر من یک پست دیگر نیز نیاز دارد(اگز لطف کنید:) )
Ali Aghdam
16 January 2011
یه توصیه دارم اونم اینه که فعلا چون مشترک فیدت کمه بهتره اون کانتر مشترکات رو برداری چون یه جور حس بدی نسبت به اعتماد به وبلاگ ایحاد میکنه
امیر سروری
16 January 2011
هر چند که اعتقاد دارم ، میزان اعتبار به مطالب هست ولی به توصیه شما عمل کردم ، تشکر
Nima
22 January 2011
در وبلاگها و وبسایت های فارسی (محتوای فارسی) از این جور مطالب خیلی کم به چشم میخوره. حسن توجهتون آفرین داره. دوستان اگر میخوان این قوانین رو پیاده سازی کنند بهتره حتما از یک css framework استفاده کنند.
مهیار
21 July 2011
لینک رو نمیشه دانلود کرد
امیر سروری
23 July 2011
مهیار @ من لینک ها رو بررسی کردم و درست بود . لطفا دوباره تلاش کنید
بابک
27 August 2011
با جوملا که کار میکردم خیلی از قالب ها از پهنای 960 استفاده کرده بودند و نمیدونستم که آیا این یک استاندارده یا از روی سلیقه بوده.
ممنونم که توضیح خوبی در این باره ارائه کردید.
خیلی خوشحالم که با بلاگ شما دوست عزیز هم آشنا شدم هر چند که مدت زیادی نیست ولی با خوندن مطالب پر محتواتون شوق زده شدم امیدوارم برقرار و سربلند باشید.
امیر سروری
29 August 2011
بابک @ ممنون از شما بابک جان لطف داری .
سامان
2 April 2012
با سلام
من خودم طراح هستم و علاقه مند به استاندارد های وب.
ممنون از زحماتتون همه چیز رو به درسی توضیح دادید متشکرم
javad
14 April 2012
سلام دوست عزيز.
بسيار عالي و كامل و البته مختصر و مفيد بود.
متشكرم.
ابراهیم طاهری
2 January 2013
ایده ی خوبی است حتما از آن استفاده خواهم کرد
بهنام
1 September 2013
سلام
ممنون مفید
یه درخواست
اگرمیشود آموزشی از bootstrapتو سایت بزارید
این بخشش رو اگه میتونید ترجمه کنید!
http://getbootstrap.com/css/#overview
وتوضیح بدید!
ممنون!
سوال
چطورمیشه ارتفاع متغیر داشت!
سعید
30 July 2014
با درود و وقت بخیر
این گریدها رو دانلود کردم
حالا برای طراحی فقط کافیه که المانهای گرافیکی رو توی صفحه چید ؟
در مورد “نحوه استفاده از گریدها” من جایی تو نت ندیدم که توضیح داده بشه
ممنون میشم اطلاعاتی بزارین
ب اتشکر