‫چگونه یک وب سایت را تست کنیم ؟‬

چگونه یک وب سایت را قبل از تحویل به مشتری به بهترین حالت تست کنیم


مهدخت یافتیان 13 دیدگاه استاندارد وب سایت , اصول طراحی وب سایت Monday, 27th August , 2012 18871 بازدید

خیلی وقت ها پیش آمده که یک پروژه، در مدت 3 الی 4 روز به اتمام رسیده، اما تست وب سایت زمان زیادی را به خود اختصاص داده است. یا اینکه به دلیل رفت و آمد بازخورد و نظرات بین مشتری و برنامه نویس، کار بیش از حد توان انرژی گرفته است. فکر می کنم شما بارها و بارها با این مسئله برخورد کرده باشید . این موضوع شما را دچار نا امیدی یا استهلاک و خستگی می کند و باعث میشود که هر چه زودتر پروژه را با هزاران باگ ومشکل ببندید و تحویل مشتری دهید.

تست وب سایت webtarget.ir

این همان چیزی نیست که من میخواستم! تست درست وب سایت یکی از چند عامل مهم در ایجاد رضایت شما و مشتری در هنگام تحویل پروژه است.

تست یک وب سایت یکی از با اهمیت ترین مراحل کار طراحی و برنامه نویسی وب سایت به شمار می آید زیرا باید نتیجه عملکرد برنامه نویس و طراح گرافیک سایت را بررسی و آن را با توجه به روابط منطقی، به آنچه مشتری نیاز دارد تبدیل و تحویل دهید.
برای انجام عملیات تست به صورت کاربردی و صحیح ابتدا به شرح مشکلات متداول در حین انجام تست پرداخته و سپس پیشنهاداتی جهت بهبود هر چه بیشتر عملکرد شما ارائه می کنم

تحلیل نا مناسب پروژه طراحی وب سایت

بعضی وقت ها برنامه نویس ها، به دلیل عدم تحلیل درست پروژه یا به دلیل درک اشتباه از امکانات آن، یک بخش را بارها و بارها کد می زنند یا اصلاح می کنند. بدترین حالت زمانی است که شما کد نویسی بخش را به پایان رساندید آنگاه به کمک تست کنندها یا نقطه نظرات مشتری متوجه می شوید، این همان چیزی نیست که مد نظر مشتری است.
در این زمان، در صورتی که عملکرد این بخش با چند بخش مختلف از سایت در ارتباط باشد، لازم است روی تمام بخش های اصلی و بخش های مرتبط، اصلاح انجام دهید. در صورتی که کد نویس به علت فراموشی و در اثر اصلاح ناقص بخشهای مرتبط باعث از کار افتادن عملکرد بقیه بخشها شود، باعث دشوارتر شدن مراحل تست وب سایت هم می گردد. چون لازم است برای هر بار تغییر ، کل وب سایت، تست شود . در پروژه های کوچک شاید نیم ساعت از وقت شما را بگیرد، اما در پروژه های بزرگ تبدیل به مصیبتی عذاب آور خواهد شد.

راه کارها

  • قبل از انجام پروژه درک درستی از بخش ها و امکانات وب سایت داشته باشید. در صورتی که خود، تحلیل گر پروژه هستید و برنامه نویسی هم می کنید سعی کنید درک درستی از امکانات و نحوه اجرای آنها داشته باشید. در صورت نیاز بخشهایی که با هم مرتبط هستند را روی کاغذ یادداشت کنید تا در صورت فراموشی برای بازبینی به یادداشت خود مراجعه کنید.
  • در صورتیکه محدودیت برای برگزاری جلسه های متعدد توجیهی دارید یا آن را زمانگیر و اتلاف وقت میدانید، از تلفن استفاده کنید، شما می توانید بارها و بارها به مشتری زنگ بزنید تا درک درستی از کار بدست آورید .مشتری تلفن های مکرر شما را به حساب پیگیر بودن شما می گذارد پس از این موضوع و قضاوت های آنها نترسید.
  • در صورتی که شخص دیگری پروژه را برای شما تحلیل می کند سعی در درک بخش ها و امکانات کار داشته باشید. در حین کار سوال کنید و در صورتی که مطمئن نیستید قبل از انجام کار با تحلیلگر در مورد اجرای کار صحبت کنید. درست است که این موضوع باعث طولانی تر شدن زمان کد نویسی شما می شود اما در عوض احتمال دوباره کاری را بسیار کم تر می کند.

استفاده نکردن از تجارب برنامه نویس و طراح در اجرای پروژه

بعضی وقت ها کار بسیار عالی پیش می رود و کار کد نویسی وب سایت بر اساس توضیحات، تحلیل گر به اتمام رسیده است. اما در هنگام تست متوجه می شوید که عملیات و یا منطق مسیر گردش در صفحات(navigation) یا عملکرد یک بخش خاص، درست نیست. یا اینکه توانایی استفاده کاربران از وب سایت یا یک بخش (usability)، بسیار محدود و دشوار می باشد . معمولا در این حالت کد نویس دیگر فرصت آن را ندارد تا بخش هایی از وب سایت را مجدد برنامه نویسی کند یا در صورت داشتن زمان، برای او از نظر مالی صرف نمی کند که مثلا 3 یا 4 روز دیگر از وقت خود را برای اصلاح آن قرار دهد. در نتیجه ترجیح میدهد که یا سیستم فعلی را اصلاح نماید یا آن را با وجود مشکل تحویل مشتری دهد.

راه کارها

  • قبل از انجام هر کاری و بعد از شنیدن تحلیل، با استناد بر تجربه خود، روند انجام پروژه را مرور کنید تا معایب کار قبل از انجام پروژه مشخص شود. تجربه ثابت کرده است که در صورت تحلیل پروژه، فقط 70% از کار تعیین و مشخص می شود و 30% باقیمانده در حین کار و با توجه به استدلال برنامه نویس صورت می گیرد .بنا بر این فقط شنونده تحلیل امکانات وب سایت نباشید و از قدرت تحلیل و تجربه خود استفاده کنید و برای بهتر شدن کار پیشنهادات خود را قبل از اجرا با تیم در میان بگذارید. ممکن است پیشنهاد شما بهتر از توضیحات تحلیل گر باشد و در ضمن سرعت و کیفیت کار را به مراتب بیشتر و بهتر کند.
  • در حین کد نویسی وب سایت در صورتی که به نظر خودتان کار از نظر عملیاتی و منطقی مشکل دارد کار را ادامه ندهید و بلافاصله با تحلیل گر یا با بقیه تیم در این رابطه صحبت کنید. در صورتی که به صورت منفرد در حال کار هستید با یکی از همکارانی که مسلط به برنامه نویسی است مشورت کنید.

انجام نشدن تست اولیه توسط برنامه نویس و طراح وب سایت

بعضی وقتها که برای تست به سایت مراجعه می کنید متوجه می شوید که بعضی از بخشها درست برنامه نویسی نشده یا با مشکل بسیار برنامه نویسی شده است. دلیل آن این است که برنامه نویس بعد از اتمام برنامه نویسی این بخش، برای تست به آن مراجعه نکرده و به خیال اینکه تست کننده بعدا به این بخش مراجعه می کند و در صورت لزوم و وجود مشکل، برنامه نویس را مطلع می کند، این کار را به زمان دیگری موکول کرده است.

راه کارها

  • کد نویس موظف است در حین کد نویسی، بخش یا قسمت برنامه نویسی شده را تست نماید و بعد از این تست اولیه آن را در اختیار افراد دیگر یا تست کننده ها قرار دهد.
  • در برنامه نویسی بعد از تست برنامه نویس، بهتر است برای تست بعدی از فرد دیگری به عنوان تست کننده استفاده کنید. همیشه نفر دوم که دید فنی کمتری نسبت به کار دارد بهتر می تواند سایت را بررسی و ایرادات نرم افزاری و عملیاتی را در سایت پیدا کند.

چگونه یک وب سایت را تست کنیم

مراحل تست وب سایت با توجه به نوع کار وتیم کاری متفاوت است اما متداول ترین و بهترین شیوه تست وب سایت به صورت زیر و در سه مرحله می باشد:

1- تست حین کار

در این بخش وظایف تعیین شده یک به یک بر اساس تحلیل برنامه نویس انجام می شود. در صورتی که برنامه نویس خود تست را انجام میدهد مرحله به مرحله بعد از اتمام هر قسمت لازم است روی آنها تست انجام دهد. در صورتی که تست توسط شخص دیگری انجام میشود، بعد از تست توسط برنامه نویس، تست کننده بخش های به اتمام رسیده را تست می کند. در این مرحله تست کننده موظف است در صورت مغایرت کار با تحلیل اصلی و نظر مشتری مراتب را به برنامه نویس یا تحلیلگر اعلام کند و علت تغییر عملکرد را از برنامه نویس جویا شود.

2- تست بعد از اتمام پنل مدیریت کار

پس از اتمام کامل کد نویسی پنل مدیریت، لازم است روی عملکرد بخشهای پنل، تست انجام شود تا صحت عملکرد بخشها، حذف امکانات اضافه و بهینه تر کردن بخشهای پنل صورت گیرد.

3- تست بعد از اتمام ظاهر کار

بعد از اتمام کد گذاری روی ظاهر وب سایت، تست کننده باید یک بار دیگر با درج اطلاعات در تمامی فیلد ها و قسمت های سایت، نمایش و عدم نمایش اطلاعات را مورد تست و بررسی قرار دهد. با این کار هم اطلاعات تستی وارد سایت می شود و ظاهر وب سایت را بهتر نمایش میدهد و هم ایرادات و مشکلات وب سایت مشخص می شود.

4- تست ایجاد روابط منطقی بین اجزای سایت

پس از وارد کردن اطلاعات تستی و رفع مشکلات ظاهری و کد نویسی در این مرحله لازم است که تست کننده برای اطمینان از توانایی استفاده کاربران (usability) از بخشها و امکانات سایت، آن را مرحله به مرحله تست کرده و اطمینان حاصل کند که کاربر می تواند به راحتی به مطلب مورد نظر خود دسترسی پیدا کند و یا عملیاتی را در سایت انجام دهد.

بهتر است در زمان تست بخشهای ظاهری سایت، usability آن را هم مورد بررسی قرار دهید تا در صورت بروز مشکل در حین کار، مشکلات برطرف شود.
برای جمع بندی کلی مطلب چند باید و نباید در هنگام تست در زیر لیست شده است. امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید و با استفاده از این نکات تست های خوبی انجام بدید . شما هم بالطبع تجربه هایی در زمینه تست یک نرم افزار و یا وب سایت دارید . برای کامل تر شدن این مطلب تجربه های خودتون را زیر این مقاله درج کنید تا همه ما بتونیم از این تجربه ها برای بهتر شدن کارهامون استفاده کنیم.

باید ها و نباید ها

  • نبایدکار تست نرم افزار و وب سایت را به عهده مشتریان بگذارید.
  • نباید تا زمانی که عملکرد و روابط منطقی بین اجزای کار اصلاح نشده و وب سایت برای نمایش نسخه آزمایشی آماده نیست، آن را آپلود و تحویل مشتری داد.
  • باید برنامه نوسیان و کد نویسان در حین کار، بخش های برنامه نویسی شده را تست کنند.
  • نباید همزمان به تست چند پروژه بپردازید.این کار باعث سردرگمی و گیجی شما می شود و تمرکز شما را روی کار کمتر می کند.


نویسنده / مترجم : مهدخت یافتیان

4 سال است به عنوان مدیر پروژه در زمینه طراحی وب سایت فعالیت دارم و مطالب و ترجمه های بسیاری در این رابطه تهیه کردم.


13 دیدگاه برای این نوشته ثبت شده است


  1. مرضیه
    27 August 2012

    سلام
    مرسی از مطلب خوبت
    به عنوان کسی که مدت زیادیه کار تست وب سایت رو انجام میدم با بند بند این مطلب موافقم :)

    باشد که برنامه نویسان هم به این راهکار ها حد اکثر توجه رو داشته باشن :دی
    بازم مرسی :)




    • مهدخت
      27 August 2012

      مرسی مرضیه جان از توجهت :)




  2. سامان وحدت
    29 August 2012

    سلام دوست گرامی مطلب بسیار پرباری بود .




  3. علی اقدم
    31 August 2012

    واقعا مطلب فوق‌العاده‌‌ای نوشتین. این روزها خیلی بهش نیاز داشتم. ممنون




  4. مهدخت
    1 September 2012

    مرسی از توجهتون




  5. امیر اخوان
    2 September 2012

    ممنون … مفید بود :)




  6. رضا
    4 September 2012

    خداییش تست کردم کار سختیه! مخصوصا وقتی قسمتهای مختلف نرم افزار به هم مربوطند!
    ممنون از مقالتون :)




  7. مهسا
    6 September 2012

    مرسي مقاله جالبي بود.
    واقعا تست كردن كار وقت گيري هست اما وقتي تست انجام ميشه و ايرادات گرفته مي شود حس خوبي براي كسي كه تست ميكنه به وجود مياد




  8. سامان
    8 November 2012

    تست سایت حین طراحی خیلی سریعتر مشکلات رو رفع میکنه چون اگه فاصله بیفته وقت میبره تا بفهمی چی کار کردی




  9. محمد
    15 November 2013

    واقعا این مطالب خط به خط تجربس مرسی




  10. سعید
    22 November 2015

    ممنون خیلی مفید بود




  11. bahar
    22 August 2016

    سلام
    آموزشی از نحوه تست فشار روی وب را میشه توضیح بدین … ابزارهای مورد نیاز و اینکه چگونه باید اینکار را انجام داد

    باتشکر




  12. محمد
    7 December 2020

    سلام.ممنون و خستن باشید بابت مطلب خوبتون



دیدگاه خود را بنویسید





نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کامنت های شما بعد از تأیید توسط نویسنده وبلاگ، منتشر خواهند شد.

لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به پست بالا باشد. اگر حرف دیگری دارید و یا قصد تماس با من را دارید، از فرم تماس استفاده کنید.

شما میتوانید با مراجعه به سایت گراواتار یک آواتار اختصاصی برای خود تعریف کنید، تا در کنار نام شما نمایش داده شود

برای قرار دادن کدهای نمونه می توانید از تگ های [php] ، [html] ، [css] و [js] استفاده کنید.
به عنوان مثال کدهای php را می توان به صورت زیر قرار داد:
[php] var $whoLoveIranians = "WebTarget!"; [/php]



کلیه حقوق مادی و معنوی برای وب سایت وب تارگت محفوظ است ©2024 وب‌تارگت

استفاده از مطالب وب سایت در سایر وب سایت‌ها و نشریات چاپی با ذکر منبع آزاد است.