اشتباهاتی که نباید در طراحی وب سایت خود مرتکب شوید
با گذر زمان قوانین و روشهای کاربردی تری ، برای کمک به بهبود فابلیت استفاده عمومی از وب سایت ها توسعه و گسترش یافته اند.این مقاله خلاصه ای است از ده اشتباه رایج و یا نادیده گرفته شده در طراحی وب و ارائه راه حل های جایگزین برای کمک به افزایش قابلیت استفاده از وب سایت .
لیبل فرم هایی که ارتباطی با اطلاعات ورودی آنها ندارند
استفاده از خصوصیت “for” به کاربر اجازه می دهد با کلیک کردن روی لیبل قسمتی از فرم را که میخواهد انتخاب کند.این خصوصیت ، برای check box و یا radio button برای ایجاد منطقه بزرگتری برای کلیک کردن مهم تر است، ولی سعی کنید این خصوصیت را در تمامی قسمتهای فرم رعایت نمائید .
لوگویی که به صفحه اصلی لینک نباشد
لینک کردن لوگوی وب سایت به صفحه اصلی، به روشی متداول تبدیل شده است و تقریباً اکثر وبگردها انتظار دارند که لوگو به صفحه اصلی برگردد. در بسیاری از وب سایتها از لوگو به عنوان تنها لینک به صفحه اصلی استفاده می شود و این یک مسئله جا افتاده در بین طراحان وب سایت و وبگرد ها است .
معلوم نبودن لینکهای دیده شده
لینک دیده شده دقیفاً توضیح میدهد چه بخشهایی دیده شده است. برای این کار احتیاجی به یک انتخاب کننده CSS پیشرفته نیست ولی مسئله ای است که معمولاً نادیده گرفته میشود. این یک راهنمای دیداری است که به کاربران نشان میدهد که روی کدامیک از لینکها کلیک شده است. این مسئله بیشتر در مورد صفحاتی شامل یک لیست از لینک ها به چشم خواهد خورد .
نشان داده نشدن فیلد فعال یک فرم
شما می توانید از انتخابگر “focus” در بسیاری از عناصر استفاده کنید ،اما حتما این گزینشگر را در فرم ها برای نشان دادن فیلد مورد نظر استفاده نمائید . با اضافه کردن استایل CSS برای تغییر حالت ، مثلاً با پر رنگ شدن مرز یا تغییر ظریف در رنگ پس زمینه میتوانید منطقه یا فیلد مورد نظر را مشخص نمائید .
تصویری بدون متن جایگزین
به یاد داشته باشید که همیشه یک متن توصیفی جایگزین برای تصاویر قرار دهید مگر اینکه آنها برای تزئین به کار روند که حتی در این موارد نیز ویژگی “alt” را میتوان تنها خالی گداشت (اما همچنان باید وجود داشته باشد!). زمانیکه یک تصویر را به عنوان لینک استفاده می کنیم، باید توضیح دهیم که لینک به کجا میرود. این توضیح دقیقا متن جایگزین تصویر است که با استفاده از “alt” در تصویر قرار گرفته است .
قرار دادن عکس پس زمینه بدون رنگ پس زمینه
استفاده از تصاویر پس زمینه بسیار مرسوم است اما باید به یاد داشته باشیم که ممکن است این تصاویر به هر دلیلی غیر فعال شوند و قابل رویت نباشند . در چنین مواردی ممکن است نا هماهنگی های بسیاری در طرح وب سایت به وجود آید مانند خوانده نشدن متون به دلیل همرنگ بودن با رنگ زمینه . بنابراین احتیاج است که از رنگی مشابه رنگ تصویر پس زمینه بعنوان رنگ پس زمینه استفاده کرد تا متن غیر قابل خواندن نگردد و از به وجود آمدن ناهماهنگی مقداری جلوگیری نمود.
استفاده از محتوای متنی طولانی و خسته کننده
هیچ چیزی بیشتر از این عذاب آور نیست که یک صفحه وب از یک متن ممتد طولانی تشکیل شود. سعی نمائید محتویات را با تصاویر، تیترها و قسمتهای خالی از هم جدا نمائید تا برای مرور کردن، خواندن و فهمیدن آسان تر شود.
خط کشیدن زیر متنی که لینک نیست
همه می دانند متنی که زیر آن خط کشیده شده است، یا رنگی متفاوت دارد احتمالاً باید لینک باشد . بنابراین بازدید کننده ها را با خط کشیدن زیر متن هایی که لینک نیستند گیج نکنید! برای جلب توجه به یک کلمه خاص از تگهای em و strong استفاده کنید.
گفتن به مردم که اینجا را کلیک کنید
کلمات “اینجا را کلیک کنید” از زمان بوجود آمدن اینترنت بوده است ، ولی با توجه به وجود گزینه های مفیدتر از آنها اجتناب نمائید . استفاده از کلمات “اینجا را کلیک کنید” نیازمند این است که کاربر کل جملات را بخواند تا متوجه شود چه اتفاقی افتاده است . اما بهتر است متن لینک ، توضیح دهد که چه اتفاقی خواهد افتاد وقتی روی لینک کلیک می شود.
استفاده از متن “justify” شده
این یک راهنمایی دیگر برای داشتن وب سایت مفیدتر است . متن “justify” شده به نظر تمیز و مرتب به چشم می آید، ولی میتواند باعث بوجود آمدن مشکلات خوانایی شود، مخصوصاً برای کسانی که به بیماری “Dyslexic” مبتلا هستند یعنی کسانی که سخت می توانند فواصل نا هماهنگ در متون “justify” شده را تشخیص دهند.
این مطلب توسط آقای آرش آقا مولائی ترجمه و آماده سازی شده است
علیرضا
18 September 2011
سلام ممنون مفید بود….یه سوال در مورد لینک های خروجی سایتتون برام پیش امده که می خوام بدونم از چه پلاگینی برای نمایش دادنشون استفاده می کنین. ممنون میشم
امیر سروری
18 September 2011
علیرضا @ سلام و ممنون . دقیقا متوجه نشدم منظورت چیه ؟ لطفا دقیق تر بگو تا بتونم کمک کنم .
علیرضا
19 September 2011
سلام عزیز ممنون از پاسخت منظورم این که با کدام پلاگین این ایکون را کنار لینک های سایتتون اوردین، و راستی ببخشید دیدم که در مورد سئو مطالب زیادی گذاشتین گفتم که این سوال رو هم از شما بپرسم سایتم جدیدن نمی دونم با چه مشکلی روربرو شده که گوگل ان را اسپم کرده حالا هم موندم که چیکار کنم توی وبمستر گوگل هم یه درخواست دادم و انها هم گفتن که هفته ها باید منتظر بمانین وحالا می خوام بدونم که راهی نیست که زودتر از این مخمصه رها شم ممنون میشم که راهنمایم کنین.
امیر سروری
19 September 2011
علیرضا @ از پلاگین خاصی استفاده نشده یک تکنیک Css هست که به صورت دستی استفاده کردم . در مورد ساتتون هم باید ببینم تا بتونم نظر دقیق بدم . اگه دوست داشتید لینک سایتتون رو برام بفرستید تا بررسی کنم . موفق و پیروز باشید .
بابک
19 September 2011
سلام عالی بود مرسی
حامد
19 September 2011
ممنون امیر جان.مطلب مفیدی بود. ;)
امیر سروری
19 September 2011
حامد @ ممنون حامد جان ;-)
علیرضا
20 September 2011
سلام بازم ممنون از پاسخ ، اکی متوجه شدم من فکر می کردم که توی پسته ها هم از این لینک های خروجی با ایکن هم استفاده می کنی دیدم نه فقط توی سایدبار ها و غیره انم که از طریق ادیت اچ تی ام ال میشه این کلاس رو اضافه کرد. ;)
حمید حسین وند
24 September 2011
سلام
جالب بودم استفاده کردیم!
فاطمه
12 December 2011
سلام ممنون از مطالبتون لطفا درمورد راه اندازی صفحات وب روی اینترنت توضیح دهید
راوندي
28 December 2011
سلام آقاي سروري.
من يه مشكلي دارم كه به هر كي گفتم نتونسته كمكم كنه.
من ميخواستم قالبي بسازم كه با همه ي نمايشگر هاي يكسان نمايش داده باشه. طوري نباشه كه فقط توي يه نمايشگر مثل crt كامل نشون بده ولي توي lcd كوچكتر باشه.
من تونستم با دادن مقدار درصد به عرض div اين مشكل رو حل كنم و به فونت هم مقدار em بدم ولي و به عكس هم مقدار درصد ولي عكس زمينه رو نفهميدم چيكارش بكنم. هر كاري كردم درست نشد.
شما ميتوني راهنماييم كني؟
متشكرم.
امیر سروری
18 January 2012
راوندی @ سلام دوست عزیز . فکر میکنم جواب سوالتون رو در این لینک پیدا کنید . موفق باشید .
http://css-tricks.com/perfect-full-page-background-image/
Diho
18 January 2012
منمونم آموزش خوبی بود کلی چیز جدید یاد گرفتم
فقط ی نکته :دی
اشتباه چهارم رو شما مرتکب شدید من هیچ چیزی ک نشون دهنده فیلد فعال باشه موقع نوشتن همین متن ندیدم قسمت دیدگاهاتون این مشکل رو داره فیلد فعال رو نشون نمیده :دی
و پاک شدن متن وقتی روی تکس باکس کلیک میشه هم ادمو اذیت میکنه…دلیلی نداره ک ادم واسه یه حرف مجبور بشه همه دوباره تایپ کنه
مرسی
امیر سروری
18 January 2012
diho @ ممنونم از شما حتما برطرفش میکنم ;-)
diho
20 January 2012
مرسی از پاسخ سریعتون :)
عالی شده :)
مهرداد
28 March 2012
ممنون از نوشتارتون، مبتدی ولی بسیار آموزنده بود. ساده و قابل فهم بود.
baran
6 September 2012
همین که مطالب را با عکس های جالبی گذاشتید خیلی خوبه.ممنون
حسین کربلایی دوست
4 November 2012
من به تازگی طراحی سایت رو شروع کردم و این نکات برام یه هشدار خوب بود.متشکرم
امیر امامی
9 May 2013
سلام خسته نباشید. ی سوال داشتم. در قسمت ” استفاده از محتوای متنی طولانی و خسته کننده ” متنی که نوشته شده توسط تگ های هدر و پاراگراف مشخص شدن. ما که این تگهارو به صورت دستی نباید مشخص کنیم؟ خود مثلا ورد یا جایی که تو سی ام اس می نویسیم اینو تشخیص می دن دیگه؟
kanyar
15 May 2013
تشکر
موفق باشین
فهیمه
2 August 2013
احسنت
ظریف بود!!justif
علی
10 July 2014
خیلی عالی بود . ممنون
شهاب
29 September 2014
ممنون
مفید بود!
ali
11 March 2015
خیلی ممنون .سایت خیلی خوبی دارید
spielen
22 August 2015
موارد بسیار کاربردی است.
به خصوص مورد زدن Alt برای تصویر و نشان دادن لینک های مشاهده شده. ممنون.
یاسر
22 August 2015
ممنون از سایت خوبتون.
مینا محمدی
15 April 2018
سلام واقعا سایتتون فوق العاده است ممنون بخاطر تمام زحمتی که می کشید بسیار سپاس گزارم