آنچه طراحان وب باید از فونت بدانند

آشنایی با فونت و اصطلاحات آن و اصول استاندارد سازی فونت برای زبان فارسی و استفاده در وب سایت


ناصر حاجلو 24 دیدگاه استاندارد وب سایت , اصول طراحی وب سایت Wednesday, 19th September , 2012 48137 بازدید

آنچه در زیر مطالعه می‌فرمایید چکیده مطلبی است که در همایش استانداردهای وب و بستر وب باز، در تاریخ پنج‌شنبه ۲۹ تیر ماه ۱۳۹۱ توسط ناصر حاجلو، در ارتباط با وب فونت بیان شد.

اگر مروری بر صنعت چاپ داشته باشیم، اولین دستگاه‌های چاپ قادر بودند کلمات لاتین را با استفاده از حروف سربی بر روی کاغذ حک کنند. با ورود به عصر کامپیوتر، به ابزار مشابهی جهت نمایش اطلاعات در این دنیا نیاز بود، این نیازها منجر به پیدایش فونت شد. در واقع فونت ابزاری جهت نمایش اطلاعات در دنیای دیجیتال است.

آنچه طراحان وب باید از فونت بدانند

یک فونت از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است. که عبارت است از کاراکتر ها، حروف و سمبل‌هایی هستند که در یک فونت وجود دارند. از طرفی دیگر یک کاراکتر دارای حالات مختلفی است، برای مثال کاراکتر ب از حالات ب – بـ – ـبـ – ـب تشکیل شده است، این حالات مختلف یک کاراکتر را گلیف می‌گویند. ابزاری به نام موتور رندر متن با توجه به مشخصات هر کاراکتر نسبت به کاراکترهای بعد و قبل از آن یکی از حالات مختلف گلیف مورد نظر را شناسایی کرده و بر روی خروجی ترسیم می‌کند.

اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که هر گلیف دارای کد متفاوتی است که به آن کد پوینت گفته می‌شود. در سالهای آغازین دنیای کامپیوتر، تمامی مراودات انجام شده با کامپیوتر با استفاده از زبان انگلیسی و یکسری سمبل‌های خاص انجام میشد. این دسته از حروف در استانداردی با نام اسکی گنجانده شدند.

با فراگیرتر شدن کامپیوترها در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی، نیاز بود تا زبان‌های بیشتری به دنیای دیجیتال وارد شود. به همین دلیل تولیدکنندگان کامپیوتر اقدام به ایجاد استاندادرهای مختلف کردند که هر استاندارد حاوی کاراکترها و سمبل‌هایم ورد نیاز یک یا چند زبان با ریشه مشترک بود. به این صفحات کدپیج گفته میشد. متاسفانه وجود کدهای برابر و یکسان در کدپیج‌های مختلف باعث سردرگمی کاربران شده بود. برای مثال شخصی با استفاده از کدپیج زبان آلمانی یک متن را می‌نوشت و دیگری بدون اینکه اطلاعی از کدپیج نگارنده داشته باشد، با استفاده از کدپیج روسی اقدام به مطالعه متن می‌کرد. نتیجه آنکه متنی که کاربر نهایی مطالعه می‌کرد حاوی یکسری کاراکتر و سمبل زبان روسی بود که هیچ ارتباطی با متن نوشته شده به زبان آلمانی نداشت. با ازدیاد این مشکلات کنسرسیومی به نام یونی‌کد اقدام به وضع استانداردی کرد که با نام خود این کنسرسیوم به نام یونی‌کد شناخته می‌شود.

یونی‌کد، حاوی اطلاعات مربوط به کاراکترها و سمبل‌های تمامی زبان‌های زنده و مرده دنیاست. این استاندارد با مشخص کردن جداول متفاوت، زبانهای با ریشه مشترک را مانند زبان عربی، فارسی، فارسی دری، اردو و غیره را در یک جدول جای داده و تمامی اطلاعات مورد نیاز آنها را شامل می شود . بدون اینکه کد مورد استفاده در یک گلیف، در گلیف دیگری در هر زبان دنیا استفاده شده باشد.

در سالهای ابتدایی دنیای وب، قراردادن اطلاعات در وب از اهمیت بسزایی برخوردار بود. هر زبانی، مهمترین آثارش را در وب ثبت می‌کرد تا به دست دیگران برساند. لیکن بدلیل محدودیت‌های ابتدایی، صرف قراردادن اطلاعات در وب ، نگارنده و خواننده را راضی نگاه می‌داشت. با پیشرفت‌هایی که در طول سالهایی اندک صورت پذیرفت، این قابلیت ایجاد شد که صفحات بصورت زیباتری به نظر خواننده برسد.

طراحان وب، با استفاده از تصاویری با پیش‌زمینه شفاف به خلق متون با کیفیت و زیبا پرداختند و همین امر باعث بوجود آمدن موج دوم نمایش اطلاعات در وب شد. نهایتا با توجه به نیاز کاربران برای نمایش متون زیباتر در وب شرکت‌های مختلف اقدام به وضع استانداردهای داخلی کردند تا با رعایت آنها، مطالب با شکل زیباتری به نظر بیننده برسد. اما قدم آخر، استاندارد یکسانی بود که برای رعایت در تمامی مرورگرهای وب پیشنهاد شد. وب فونت ؛ گرچه از سال ۲۰۰۹ میلادی هنوز به عنوان یک پیشنهاد باقی مانده، لیکن بدلیل پشتیبانی بسیار خوب تبدیل به تنها روشی شده که طراحان وب از آن برای خلق متون زیباتر بهره ببرند.

در سالهای ابتدایی وب، طراحان وب برای نمایش متون مورد نظر از فونت‌های استاندارد استفاده می‌کردند. برای زبان فارسی، عموم وب‌سایت‌ها از فونت Tahoma استفاده می‌کردند

در سالهای ابتدایی وب، طراحان وب برای نمایش متون مورد نظر از فونت‌های استاندارد استفاده می‌کردند. برای زبان فارسی، عموم وب‌سایت‌ها از فونت Tahoma استفاده می‌کردند، تنها دلیل استفاده از این فونت، اطمینان خاطر از وجود این فونت در سیستم کاربر نهایی بود. با ظهور وب فونت‌ها این قابلیت بوجود آمد که طراح صفحه وب، یک فونت که در سیستم کاربر وجود نداشت را، در صفحه وب مورد نظرش استفاده کند و مطمئن باشد که کاربر نهایی صفحه مورد نظر را با استفاده از فونت دلخواه او مشاهده می‌کند.

در آغاز موج نو نگرش به فونت‌ها در وب، شرکت‌های تولید کننده مرورگر اقدام به وضع استانداردهای داخلی برای پشتیبانی از فونت‌های خاص کردند. برای مثال مرورگر اینترنت اکسپلورر از فرمت EOT پشتیبانی می‌کرد در حالی که فایرفاکس از فونت‌های TTF پشتیبانی می‌کرد. به تدریج مرورگرهای مختلف از فرمت‌های مختلف فونت پشتیبانی کردند و این پشتیبانی‌های متفاوت از فونت‌های متفاوت باعث بوجود آمدن تفاوت در نمایش حروف گردید. بعضی مرورگرها کلمات را با وضوح بهتری نمایش می‌دادند در حالی که برخی دیگر وضوح نمایش کمتری داشتند.

از طرف دیگر، وجود موتورهای رندر متن متفاوت در مرورگرها باعث بوجود آمدن مشکلاتی در نمایش حروف میشد. که البته این مشکل هنوز هم وجود دارد. برای مثال عمده مرورگرهای نصب شده در ویندوز ایکس پی اعم از اینترنت اکسپلورر ۶ – فایرفاکس پیش از نسخه ۴ – اپرا – سافاری و غیره از موتور رندر متن پیش‌فرض ویندوز، Uniscribe استفاده می‌کنند که از Grayscale Antialiasing برای نمایش متون استفاده می‌کند. اما اینترنت اکسپلورر ۷ و ۸ از ClearType برای نمایش متون استفاده می‌کنند. با این تفاوت که اگر کاربر اقدام به نصب اینترنت اکسپلورر ۸ کند، موتور رندر متن پیش‌فرض ویندوز هم تغییر می‌کند، لذا اگر کاربر از فایرفاکس پیش از نسخه ۴ یا سافاری و اپرا استفاده کند، متون او با استفاده از ClearType نمایش داده خواهند شد. اما اینترنت اکسپلورر ۹ و فایرفاکس نسخه ۴ به بعد، از DirectWrite برای نمایش متون استفاده می‌کنند. همچنین باید در نظر داشت که سیستم عامل ایکس مکینتاش از نسخه 10.4.2 به بعد از CoreText جهت نمایش متون استفاده می‌نماید.

این تفاوت چشمگیر در موتورهای رندر متن باعث بوجود آمدن مشکلات زیادی در نمایش متون شده است که در بعضی محصولات کلمات بصورت شکسته شده نمایش داده می‌شوند. لذا خود فونت به تنهایی هر چقدر هم که کامل و زیبا باشد جهت نمایش متون کافی نیست، موتورهای رندر متن هم از اهمیت بسزایی برخوردار هستند.

چنانچه پیشتر گفته شد، یک فونت از تعدادی گلیف ایجاد شده است، و هر چه تعداد این گلیف‌ها بیشتر باشد یک فونت برای نمایش اطلاعات غنی‌تر خواهد بود. اما این تعداد زیاد در وب قابل توجیه نیست. تصور کنید شما یک متن ساده را به زبان فارسی در وب نمایش می‌دهید، آیا نیاز هست که فونت شما حاوی گلیف‌های زبان انگلیسی یا آلمانی باشد؟ مسلما وجود گلیف‌های بیش از اندازه و افزونگی گلیف‌ها باعث بالا رفتن حجم یک فونت می‌شود که این امر در وب اصلا خوش‌آیند نیست.

مورد دیگری که باید در نظر داشت آن است که زبان‌های لاتین عموما دارای کاراکترهایی با ارتفاع یکسان هستند، اما زبان‌هایی مانند زبان فارسی، عربی، اردو و غیره دارای کاراکترهای کاملا متفاوتی هستند، برخی به سمت بالا کشیده می‌شوند و برخی به سمت پایین. این تفاوت ظاهری در فونت‌های لاتین و زبان‌های دیگر باعث شده که استانداردهای تدوین شده، که عموما بر اساس رسم‌الخط لاتین وضع شده‌اند، فارسی‌زبانان را دچار مشکل کند. چراکه حروف مرتفع فارسی بصورت بالقوه توانایی رعایت ارتفاع استاندارد حروف لاتین را ندارد، و حتی در صورتی که این ارتفاع رعایت شود کلمات خطوط پایین‌تر، کلمات جملات خطوط بالاتر را دچار مشکل می‌کنند و کلمات روی هم می‌افتند.

خیلی از این مشکلات را در زمان طراحی فونت می‌توان برطرف کرد. برای مثال پیاده‌سازی صحیح ارتفاع با صرف زمان تا حد قابل قبولی قابل رفع است، بخصوص مشکل کدپونت‌های اشتباه که در فونت‌های فارسی امری مرسوم است، با صرف کمی زمان کاملا برطرف می‌شود. گلیف‌های مشخص و با تعداد پایین هم در پایین آوردن حجم فونت موثر خواهد بود. همه اینها نشان از یک چیز دارد و آن این است که یک وب فونت باید با دید کاربرد در وب طراحی شود. در اکثر فونت‌های فارسی حروف انگلیسی هم گنجانده شده، ولی در یک وب فونت بدان‌ها نیازی نیست لذا با یک طراحی صحیح تا حد زیادی می‌توان این مشکلات را برطرف کرد.

 با استفاده از یکسری دستورات CSS می‌توان وب فونت را به یک صفحه وب الصاق کرد تا کاربر نهایی در هنگام بازدید از صفحه وب شما، فونت دلخواه شما را مشاهده نماید.

برای توسعه یک وب فونت نیازی نیست تا همه کارها را از ابتدا انجام دهیم، اگر یک فونت سالم در اختیار داشته باشیم می‌توانیم با حذف گلیف‌های اضافه حجم آن را پایین بیاوریم و با کمی کنترل گلیف‌ها میتوان ارتفاع حروف را نیز مشخص کرد. سپس با گرفتن یک خروجی مجدد و تعیین اطلاعات جانبی فونت و مجوز استفاده از آن، می‌توان از یک فونت بصورت وب فونت استفاده کرد. سرویس‌های زیادی هستند که فونت‌ها را تبدیل به وب فونت می‌کنند. عملکرد بیشتر آنها یکسان است و صرفا یکسری از جداول مورد استفاده در فونت را برای فشده کردن هر چه بیشتر فونت‌ها از بین می‌برند. برای مثال جداول کرن که نبود آنها حجم قابل توجهی از فونت را کم می‌کند. در نهایت با استفاده از یکسری دستورات CSS می‌توان وب فونت را به یک صفحه وب الصاق کرد تا کاربر نهایی در هنگام بازدید از صفحه وب شما، فونت دلخواه شما را مشاهده نماید.



نویسنده / مترجم : ناصر حاجلو


24 دیدگاه برای این نوشته ثبت شده است

  1. مطلب بسیار آموزنده ای بود. ممنون.
    ای کاش کسانی دست بکار میشدند تا فونت های مختلف فارسی را ساخته و بهینه سازی میکردند. در حال حاضر فونت هایی که با عنوان اصلاح شده حتی منتشر میشوند به آن اندازه اصلاح شده نیستند و دارای مشکلاتی هستند.




    • ناصر حاجلو
      3 October 2012

      دوست عزیز ایجاد فونت جدید و یا اصلاح مشکلات فونتهای موجود کار بسیار بسیار زمانگیری است و به تخصص های متفاوتی نیاز دارد.

      عموما پروژه های تولید فونت در کشور ما به پروژه های ملی تبدیل می شوند مثلا به تولید فونت ایران نستعلیق نگاهکنید. صرف هزینه بسیار بالا و نهایتا هنوز هم این فونت مشکلات زیادی دارد. با این وجود پیاده سازی فونت امری درآمدزاست به شرط آنکه شخصی حاضر شود زمان زیادی را بدون دریافت هزینه ای کار کد و بعدا هم صرفا با فروش فونت اقدام به درآمدزایی کند که تقریبا غیرممکن است. و تا شرایط تغییر نکند این مشکلات برطرف نخواهند شد




  2. مهدخت
    19 September 2012

    مطلب بسیار جالبی بود. لطفا بیشتر در مورد فونت ها مطلب بذارید :)




  3. حسین
    19 September 2012

    مرسی خوب بود




  4. حامد
    19 September 2012

    سلام. خیلی خوب است که به مساله مهم فونت تحت وب فارسی پرداخته اید. متاسفانه تا کنون این مساله آنطور که باید جدی گرفته نشده. همانطور که می دانید تقریبا تمام فونتهای فارسی که در وب استفاده می شود فونتهای چاپی هستند که صرفا با نرم افزارهایی به فرمتهای ویژه تحت وب تبدیل شده اند، اما به معنای واقعی خصوصیات یک فونت تحت وب را ندارند. برای مثال در متون ریز هنوز چاره ای از تاهوما نداریم (همانطور که این وبسایت هم متنش تاهوماست!) و این به خاطر این است که فونتهای فارسی رایج برای استفاده در وب طراحی نشده اند. تنها جایی که تا کنون هزینه قابل توجهی برای این کار گذاشته است وبسایت بی بی سی فارسی است، که فونتی برای متن و تیتر محتوای تحت وب خود طراحی کرده است. از دولت توقعی نیست، کاش خبرگزاریها و سایتهای پربازدیدی که درآمد بالایی هم دارند، به این مقوله اهمیت بدهند و به متخصصان این حوزه سفارش طراحی فونت تحت وب فارسی بدهند….




  5. امیر اخوان
    19 September 2012

    مفید بود :)




  6. سامر
    19 September 2012

    خیلی خوبه لطفا بیشتر توضیح بدین
    اصطلاحات هم تعریف کنید




  7. niazjoo
    20 September 2012

    بسیار جالب بود. به امید روزی که سایت های فارسی با فونت استاندارد زیبا بشند :)




  8. میر امید رضوی
    20 September 2012

    با سلام خیلی استفاده کردم. ممنونم از شما آقای حاجلو




  9. میر امید رضوی
    20 September 2012

    وب فونت‌های گوگل :) گفتم لینکشو بزارم البته با اجازه آقای سروری عزیز
    http://www.google.com/webfonts/




  10. علی اقدم
    20 September 2012

    سلام
    ناصر جان به جمع نویستدگان وب‌تارگت خوش اومدی، منتظر مطالب بعدی شما هستیم
    لطفا منابعی رو برای نحوه ویرایش گلیف‌ها، پوینتها و ارتفاع کلمات معرفی کنید.
    در وب سرویس های زیادی برای برای تبدیل فونت به فونت وب وجود دارد اما همانطور که فرمودین فونت‌های فارسی اکثرا ساختار و اطلاعات درستی ندارن و بوسیله اون سرویس‌ها به درستی تبدیل نمیشن، آیا با روشی آشنا هستین که در رویه تبدیل دستمون باز باشه و بتونیم هم بر روی اطلاعات فونت تغییر ایجاد کنیم هم خروجی بهتری داشته باشیم؟
    یه سوال دیگه! آیا راهی وجود داره که بتونیم موتور رندر رو در مرورگرها تغییر بدیم؟ ترجیحا با جاوا اسکریپت

    ممنون




    • ناصر حاجلو
      3 October 2012

      سام جناب اقدم. ممنون از خوش‌آمدگوییتون.

      در ارتباط با مواردی که فرمودید باید بگم که برنامه‌های زیادی برای تولید و ویرایش فونت وجود داره که بسته به قابلیت مورد نیاز ویرایش میشه از اونها استفاده کرد.

      مثلا برای ویرایش گلیف ها و ظاهر اونها من خودم به شخصه از برنامه FontLab استفاده می کنم و برای تنظیم Kerning ها و MarkToMark ها یا خصوصیات این تیپی از VOLT استفاده می کنم.. در ارتباط با Hint هم کلا زیاد دید مثبتی ندارم که اضافه کردنش به خروجی کمک کنه چون حجم فونت رو بالا می بره و روی وب عموما کار جالبی نیست ولی اگر خیلی در تنظیمش اصرار داشته باشید و بی خیال وب بشید میشه با همون ابزارها تنظیمش کرد.

      اما بهترین کار برای تولید وب فونت اینه که از هیچ ابزار تحت وبی استفاده نکنید!!!! در واقع از اونجا که مشخصه که این ابزارها چه کارهایی انجام میدن بهرته که اون کارها بصورت دستی ایجاد شه و از یک فونت خودتون بصورت شخصی خروجی ttf و غیره بگیرید و در صفحات embed کنید

      نهایتا برای تغییر موتور رندر متن باید بگم که هیچ راهی وجود نداره و کلا وارد شدن به دنیای موتور رندر متن یک دنیای کاملا جدید پیش روتون میزاره که پر است از الگوریتم ها و استانداردها و غیره. در این ارتباط آقای اسفهبد (که الآن در گوگل کار می‌کنند) تجربه بسیار خوبی دارن که می تونید ازشون کمک بگیرید.




  11. صالح
    21 September 2012

    در ابتدا جا داره بابت توضیحات ساده و روانی که ارائه دادید تشکر کنم.
    اما در مورد ویرایش فونت ها متاسفانه باید خدمت شما عرض کنم که اصلا کار ساده ای نیست. مخصوصا برای فارسی و عربی.
    حدود یک ماه پیش من یک سری تحقیق در این ضمینه انجام دادم تا جایی که موفق شدم مشکل یک سری فونت های فارسی در سایز های کوچک رو رفع کنم.
    دمو : http://soozanchi.ir/webfont/
    در روند این تحقیق متوجه چند مشکل بزرگ فونت های فارسی شدم که به به صراحت می تونم بگم بیشتر فونت های فارسی از بیس اصولی طراحی نشده اند.
    به عنوان مثال:
    1- در گلیف کارکتر ح یک زائده وجود دارد تصویر :http://twitpic.com/aozsb3
    2- در طراحی فونت برای رسم بردار ها می بایست از یک نقطه شروع شود و، در همان نقطه بردار خاتمه پیدا کنه. در صورتی که در فونت های فارسی برای رسم یک گلیف از چند بردار ناپیوسته به استفاده شده. که در رندر شدن فونت مشکلات زیادی رو ایجاد میکنه.
    http://twitpic.com/aows2d
    و http://twitpic.com/aoxkyy
    و یک سری موارد ریز که مختص گلیف هایی چون کسره تشدید ، گلیف های چسبان، شروع و پایان یک حرف فارسی




    • سعید
      24 September 2012

      باسلام.اگه مقاله ای در زمینه روش رندر شدن فونت و سیستم هایی که برای رندر شدن هست معرفی کنید ممنون میشم.من همیشه با فونت ها مشکل دارم.مثلا به تازگی با phped که یه ide واسه پی اچ پی هست کار میکنم ولی کلمات فارسی رو با فرمت utf-8 ذخیره نمیکنه و یا اینکه وقتی یه فونت خاص رو به سایتم اضافه میکنم اون فونت درس نشون داده نمیشه.امیدوارم تحقیقات خودتون رو در این زمینه ادامه بدید و ما رو هم از نتایج خودتون آگاه کنید اگه کمکی هم از دست ما بر میاد خوشحال میشم کمک کنیم.به امید روزی که تحقیقات در زمینه علوم رایانه ای تو کشور ما جدی گرفته بشه و مثل پروژه لینوکس نیمه کاره رها نشه.یا حق




      • صالح
        29 September 2012

        درود برشما سعید عزیز.
        مقاله تا دلتون بخواد به زبان اصلی موجود هست. کافی هست کمی گوگل کنید.
        در مورد ide هم تا اونجا که من تست زدم خیلی هاشون پشتیبانی می کنند و فقط باید در تنظیماتشون تغییرات لازم رو اعمال کنید. هرچند این موضوع ربطی به فونت ها نداره.




      • ناصر حاجلو
        3 October 2012

        مشکلی که شما می فرمایید با php دارید رو بهتر بود با مثال میزاشتید. تا جایی که میشه صحبت کرد و قابل استناد هست باید گفت که فونت ها صرفا یک ابزار نمایشی هستند و اگر در ذخیره سازی مشکل وجود داره باید تنظیمات ابزار مربوطه تغییر داده بشه.

        که البته این مورد رو آقای صالح هم فرمودن. مسلما با کمی جستجو در وب قابل رفع هست.




        • سعید
          29 October 2012

          با سلام به تمام دوستان طراح چه front چه back. من مشکلم در مورد ذخیره فونت در PHPed حل شد. کلی تنظیماتشو زیرو رو کردم. معلوم شد که در دو جا باید تنظیما تو ست کنم و این هم یعنی طراحی ضعیف برنامه. نمیدونم چرا هر مشکلیو تو سایتا مطرح میکنم میگن برو تو اینترنت سرچ کن. فک نمیکنم کسی پیدا بشه که قبل از سرچ کردن سواشو بپرسه. با تشکر از ناصر عزیز




    • ناصر حاجلو
      3 October 2012

      سلام جناب صالج
      در ارتباط با مشکلات فونت فارسی حرف شما هم درسته و هم غلطه – اینکه یک گلیف از یک نقطه شروع و در یک نقطه به اتمام برسه همیشه ما رو دچار مشکل نمی کنه. برای مثال فونت های پیچیده چینی و ژاینی رو در نظر بگیرید. گلیف های موجود در آن فونتها کاملا دارای ساختار جدا جدا هستند ولی باز هم خیلی از آنها در سایزهای کوچک بخوبی قابل استفاده هستند. این مشکل گرچه به الگوریتم های برداری مربوط میشه اما خودش رو صرفا در صفحات نمایش نشون میده و در چاپ مشکلی نیست. چون این بردار عملا در صفحه نمایش معنی میده و در چاپ یا غیره مفهومی به اون صورت نداره فلذا قصد ونیت نهایی فونت رو باید در طراحی در نظر داشه باشید.

      اما در ارتباط با کسره تشدید من خودم به شخصه تا بحال مشکل جدی ندشاتم گرچه قوبل دارم که تنظیم marktomark ها زمانبر و اعصاب خورد کن میشه ولی با صرف زمان میشه به بک خروجی متعادل رسید. سایر موارد هم تا حدودی قابل رفع هست. گرچه کماکان بخاطر ساختار حروف فارسی بسیاری از مشکلات در طراحی وجود خواهند داشت و برطرف کردنشون نه کار آسانی است و نه (در شاریط فعلی) مقرون بصره (از نظر زمان و هزینه)




      • صالح
        4 October 2012

        درود بر شما
        ناصر عزیز حرف شما درست هست. اما دقت داشته باشید که یک گلیف می تونه از چندین قسمت یا آبجکت مختلف در کنار هم تشکیل شده باشه. این دقیقا اون چیزی هست که شما اشاره کردید. اما هر آبجت نقطه شروع و پایانش یکی باید باشه.

        دقیقا در فوتوشاپ ابزار path هم به همین صورت هست. زمانی یک path قابل استفاده هست که نقطه شروع و پایان به یک دیگر متصل شده باشند.




        • Nasser hadjloo
          4 October 2012

          بله دقیقا همینطور هست که شما می فرمایید و در واقع اگر نقطه شروع و پایان یک گلیف بصورت صحیح مشخص نشه مسلما به مشکل بر خواهیم خورد




  12. behrouz
    18 December 2012

    سلام ،
    مطلب خیلی مفیدی بود ، چند روز پیش توی وبگردی هام با سایت آوب فونت آشنا شدم که یکی از پروژه های شرکت فناوری اطلاعات آوب بود. می تونم بگم از بین سایت های فارسی فونت این یکی از بهترین ها بود.
    آدرسش: http://awebfont.ir

    از امکاناتش میشه به :
    1. پیش نمایش فونت
    2. دانلود فونت با دو فرمت TTF و OTF
    3.نمایش شناسنامه ی فونت ( مشخصات کامل فونت )
    4.نقشه ی حروف
    5. تست آنلاین و کم نظیر فونت
    6. نسخه ی تحت وب ،
    چیزی که علاوه بر موارد بالا این سایت رو با دیگر سایت های فونت API فارسی زبان متمایز می کنه قسمت تحت وب این سایت بود .
    حتما شما هم می دونید که هر مرورگر یک فرمت از بین فرمت های رایج وب مثل WOFF Local EOT TTF SVG OTF رو ساپورت می کنه. با استفاده از کد استایل اتوماتیک این سایت ، بصورت اتوماتیک بر اساس مرورگر کار بر فرمتی که مرورگر کاربر پشتیبانی میکنه رو تشخیص میده و بر اساس اون فقط یک فرمت رو به مرورگر میده تا لود بکنه. همین باعث افزایش سرعت لود سایت و کاهش ترافیک سرور میشه.
    اگر دوست داشتید این سایت هم معرفی کنید ;)




  13. حراج تهران
    23 October 2013

    بسیار مطلب خوبی بود




  14. عاطفه محمدی
    28 October 2015

    بسیار مطلب خوب و جامعی بود. درخواستی داشتم مبنی بر اینکه اگر مقدور هست نام منابع مورد استفاده هم ذکر بشه
    با تشکر




  15. zahmatkesh
    26 February 2019

    سلام. امکانش هست راهنماییم کنید
    چرا ایمیلی که کدهاش تصحیح شده و بدرستی هم از دستور @font-face داخلش استفاده شده، وقتی برای کلاینت ها ارسال میشه در اینباکسشون بدرستی به نمایش در نمیاد و فونت اصلی لود نمیشه؟



دیدگاه خود را بنویسید





نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کامنت های شما بعد از تأیید توسط نویسنده وبلاگ، منتشر خواهند شد.

لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به پست بالا باشد. اگر حرف دیگری دارید و یا قصد تماس با من را دارید، از فرم تماس استفاده کنید.

شما میتوانید با مراجعه به سایت گراواتار یک آواتار اختصاصی برای خود تعریف کنید، تا در کنار نام شما نمایش داده شود

برای قرار دادن کدهای نمونه می توانید از تگ های [php] ، [html] ، [css] و [js] استفاده کنید.
به عنوان مثال کدهای php را می توان به صورت زیر قرار داد:
[php] var $whoLoveIranians = "WebTarget!"; [/php]



کلیه حقوق مادی و معنوی برای وب سایت وب تارگت محفوظ است ©2024 وب‌تارگت

استفاده از مطالب وب سایت در سایر وب سایت‌ها و نشریات چاپی با ذکر منبع آزاد است.